Reactualizat la:

Informaţii culturale

din presa vremii acum… 100 ani „Hramul cojocarilor. Ieri, ziua Sf. Ilie, patronul maieştrilor cojocari din Lugoj, a fost serbată după datina veche în mod demn“. (Drapelul din 22 iulie 1906). „Cutremur de pământ.

Rectifica

Ieri la prânz, la ora 12 şi 4 minute aparatele Observatorului meteorologic din Timişoara au înregistrat un cutremur îndepărtat în direcţia Sud-Vest, care a durat 2 secunde, iar replica de 6 minute“. (Temesvarer Zeitung din 27 iulie 1906).
75 ani

„Cadoul Timişoarei A.S.R. Principesei Ileana. Comitetul de iniţiativă pentru cadoul de nuntă oferit A.S.R. Principesa Ileana, în numele oraşului Timişoara, s-a întrunit ieri după-masă la primărie. Comitetul în unanimitate a hotărât că va oferi A.S.R. Principesa Ileana un colier de aur, cum obişnuiesc să poarte bănăţencele. Cadoul este cu atât mai interesant, întrucât el are un caracter specific bănăţean“. (Voinţa Banatului din 26 iulie 1931).

50 ani

„Întâlnire de box: Timişoara – Paris. La Timişoara are loc astăzi întâlnirea de box Timişoara – Paris. Echipa Timişoara este formată, în ordinea categoriilor, din următorii boxeri: P. Nicolae, V. Şchiopu, Şt. Văcaru, B. Maximilian, Iosif Demeter, M. Stoian, Ilie Dragnea, I. Pintea, Gheţu Velicu şi D. Ciobotariu“. (Romînia liberă din 25 iulie 1956).

25 ani

„Iniţiativă gospodărească. La Giulvăz, Dumbrava, Periam, Remetea Mare, Sînnicolau Mare şi în alte 25 de localităţi timişene cooperativele de consum au organizat crescătorii de iepuri de casă“. (Drapelul Roşu din 24 iulie 1981).
„Prima brigadă de elevi timişeni, prezentă pe şantierul hidroenergetic şi de navigaţie de la Porţile de Fier II – compusă din reprezentanţi ai liceului industrial «Electrotimiş» – îşi va începe activitatea la 3 august“. (Drapelul Roşu din 29 iulie 1981).

5 ani

„Sărbătoarea Timişoarei. Va fi marcată în data de 3 august. Evenimentul istoric care a determinat alegerea datei de 3 august ca sărbătoare a Timişoarei este cel al instalării, în 1919, a primei administraţii româneşti la conducerea municipiului de pe Bega. Pentru a rememora acest fapt istoric, în 3 august, începând cu ora 9, Fanfara Garnizoanei Timişoara îşi va face apariţia în Piaţa Unirii… La ora 10, la Primărie, va avea loc o şedinţă solemnă a Consiliului Local Timişoara“. (Agenda din 28 iulie 2001).
„Moment aniversar «Banatim» – 100 de ani de activitate continuă. Unitate de producţie reprezentativă pentru Timişoara, S.C. «Banatim» S.A., a împlinit 100 de ani de activitate“. (Agenda din 28 iulie 2001).
MARIA POPESCU
 

Tabere internaţionale de arte plastice
l Prezenţe bănăţene însemnate
Pentru artiştii plastici, vara e un anotimp spornic şi, an de an, tot mai mulţi creatori timişoreni  sunt invitaţi să dea frâu liber inspiraţiei în tabere internaţionale, alături de reputaţi confraţi, a subliniat dl Szekernyés János, preşedintele filialei Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici, punctând câteva dintre aceste participări: „La Lesencetomaj, localitate rurală situată într-o zonă viticolă ce-lebră, la o distanţă de cca 5-6 km de Lacul Balaton, în tabăra  organizată de pictorul István Molnár, alături de creatori din Ungaria, Austria, Italia, Germania, Franţa, par-ticipă timişorenii Doina Reghiş Ionescu, Claudia Mandi, Monica Schuller, Lucia Kolla Stoica, Paula Schuller, Sán-dor Kátai şi Imre Kövecsi-Kovács. În Csongrád, oraş de pe malul râului Tisa, începând din anul 1991 la lucrările Taberei internaţionale Plen air, până în 6 august se află  pictorii Petru Galiş (Timişoara), Nicolae Ungar (Reşiţa) şi graficiana Maria Balea (Arad), care vor lucra alături de colegii de breaslă din Ungaria, Germania, Olanda, Polonia, Serbia, Franţa, Indonezia. Conducătorul taberei este pictorul şi fotograful Sándor Aranyi. În judeţul Hunedoara, în vecinătatea Sarmisegetuzei, în perioada 31 iulie-11 august va avea loc o tabără de sculptură, la care sunt aşteptaţi cinci plasticieni din Deva, Timişoara, Arad, Lugoj, Reşiţa. Coordonatorul artistic al taberei este artistul plastic Torino Bocăniciu. În 10 august 2006 se inaugurează lucrările Taberei internaţionale de artă din comuna Dorobanţi (jud. Arad), la care sunt invitaţi trei creatori de frumos din Timişoara. Tabăra este organizată de Serviciul de Ajutor Maltez, iar lucrările realizate, după ce vor fi prezentate în cadrul unor expoziţii organizate la Dorobanţi şi Arad, vor fi valorificate în scopuri umanitare“. 
 
 
 

Carte românească 
l Pentru Biblioteca Titu Maiorescu
Editurile româneşti, bibliotecile publice din ţară şi bibliofilii privaţi din România şi diaspora pot sprijini, fie prin donaţii de carte, fie prin rabaturi financiare, iniţiativa Institutului Cultural Român Titu Maiorescu din Berlin de a alcătui un fond documentar adecvat pentru biblioteca proprie. Înfiinţată în 1999, ea însumează la ora actuală circa 2 000 de volume, în mare parte carte politică de dinainte de 1989 (aproximativ 300 de volume), o serie de traduceri de literatură şi critică literară franceză, germană, rusă ş.a., câteva zeci de albume de pictură, dar extrem de puţină literatură română, fapt ce a determinat lansarea unui program de restructurare şi suplimentare a fondului de carte în domeniile deficitare. Sunt aşteptate volume de literatură română, istoriografie, lucrări de teologie, sociologie, arte, ştiinţe sociale, volume având drept subiect muzica, filmul, relaţiile interculturale româno-germane, dar şi materiale audio-vizuale pentru cursurile de limbă română destinate străinilor. Persoanele dispuse să se implice în acest proiect îl  pot suna pe dl Gabriel Jarnea, referent ICR Berlin, tel. 49-030-89061 sau îi pot scrie pe adresa de mail gabriel@rokultur.de.
 
 
 

Creaţii virtuale
l Concursul revistei 
Art Interview 
 Până în 31 iulie, artiştii plastici din întreaga lume se mai pot înscrie cu pictură, grafică şi sculptură în orice material printre participanţii la cea de-a cincea ediţie a concursului  internaţional online Art Interview, deschis oricăror doritori care au împlinit vârsta de 16 ani. Câştigătorii desemnaţi de juriu la fiecare dintre cele trei secţiuni ale competiţiei ce se desfăşoară exclusiv prin Internet vor putea expune într-o galerie europeană, vor primi premii (I, II, III) ce însumează 
10 000 euro şi li se va publica un interviu în Art Interview Online Magazine. Taxa de participare este de 25 de euro, plătibili prin PayPal, iar cei interesaţi vor trimite câte trei lucrări per secţiune, după ce în prealabil vor completa formularul de înscriere disponibil pe site-ul http://www.
art-interview.com. Cum acesta se desfăşoară online, nu va fi necesar transportul fizic al operelor de artă  supuse atenţiei juriului.
 

Radio Timişoara, pe ultrascurte
l Ascultătorii pot contribui 
la formarea programului
Programele postului Radio Timişoara vor putea fi ascultate şi pe frecvenţa FM de 105, 9 MHz, începând din data de 3 august, Ziua Timişoarei. Informaţia a fost postată pe site-ul oficial al postului de radio, împreună cu invitaţia adresată ascultătorilor să-şi manifeste părerea despre ce ar trebui să conţină acest program. În luna mai 2006, Radio Timişoara a sărbătorit 51 de ani de existenţă, momentul fiind marcat prin inaugurarea a două studiouri de producţie radio, complet echipate cu aparatură digitală. „Cred că ar fi bine ca pe FM să fie emisiuni de tineret, deoarece în oraş oamenii nu prea sunt interesaţi de problemele de la sate, astfel încât în locul acestor emisiuni ar fi bine să fie programe pentru tineri. Când mă refer la emisiuni pentru tineri mă gândesc la emisiuni muzicale împărţite în genuri (jazz, rock etc.) şi emisiuni ce preocupă tinerii (de IT, lifestyle şi altele)“, opinează un internaut pe forumul oficial al postului de radio, în timp ce altcineva e de părere că „emisiunile fm ar trebui să aibă un caracter local urban 90% din timp. N-aş vrea să renunţaţi la emisiunile în limbile minorităţilor nici în fm, doar să găsiţi o altă formulă“. Sugestiile, propunerile pentru emisiuni şi orice alte observaţii privind programele postului Radio Timişoara se pot face la adresa http://www.radiotimisoara.ro/forum/index.php
ZOLTAN VARGA
 

Muzică şi rugăciune
l Concert Difference 
în Piaţa Unirii
Ruth Fira are 16 ani, este născută în Timişoara şi a emigrat cu familia în urmă cu patru ani în America, de unde s-a întors recent, pentru un turneu muzical. Adolescenta şi-a descoperit talentul pentru muzică la Nashville, Tennessee, iar prima oară a cântat în biserica din comunitate. În această seară de vineri, de la ora 21, în Piaţa Unirii, Ruth va cânta cu trupa ei, Difference, pentru timişoreni. „Difference înseamnă un mix interesant între credinţa în Dumnezeu şi dance music. Muzica este scrisă de  Aaron Miller, un tânăr care cântă la clape şi este fan Voltaj şi 3 Sud Est. În urma întâlnirii familiilor lui Ruth şi Aaron, s-a născut primul album al proiectului muzical creştin, intitulat B the 1. În scurt timp de la editarea albumului, a urmat turneul în România. Difference a avut un succes important în Bucureşti şi Cluj, iar Timişoara urmează ca o consecinţă firească. La concertele de la Bucureşti şi Cluj au participat mii de oameni“, ne-a mărturisit Michael Moore, managerul bandului inedit.
 
 
 

Concert Amatris, la Pod 16
l Cel de-al doilea disc al trupei a fost înregistrat în România
Formaţia germană de gothic metal Amatris întreprinde un turneu în ţara noastră, amatorii de rock putând-o asculta în concert sâmbătă, 22 iulie, de la ora 21, la clubul de jazz Pod 16. Cel de-al doilea album al formaţiei, numit „Before the Final Journey“, a fost înregistrat în ţara noastră în cursul acestei primăveri şi este distribuit atât în străinătate de diverse case de discuri, cât şi de firma locală Rocka Rolla. Cu ocazia înregistrării respectivului material discografic, cei cinci muzicieni au efectuat un turneu prin diverse oraşe din ţară şi au susţinut un metal party în clubul Metalbox, unde au oferit muzici încadrate în stilurile gothic, black, death, doom, metal şi gothic rock. După apariţia albumului de debut „Between Vision and Reality“, în 2003, formaţia a avut parte de o serie de recenzii pozitive în magazinele de specialitate, printre ele numărându-se şi cele din revistele „Zillo“ şi „Gothic Magazine“. Formaţia este alcătuită din Helge Barth (voce), Holger Warschow (bass), Janet Baade (voce), Lars Woldt (chitară) şi Gunther Hansman (tobe), iar pentru înregistrarea albumului din România, trupa a apelat şi la diverşi muzicieni autohtoni. Trupa a fost formată în anul 2001 şi de-a lungul anilor a cântat alături de alte nume mari ale scenei gothic-rock, cum ar fi The Cruxshadows, Elis, Funhouse sau Schelmish. Formaţia a fost prezentă pe scena festivalului Rock la Mureş în vara anului 2004. Biletele pentru acest eveniment costă 7 lei şi se pot găsi doar la intrarea în club.
ZOLTAN VARGA
 
 

Europa… în caricaturi
l Expoziţie despre integrare
După ce cu expoziţia „Maeştrii caricaturii germane“ a intrat în vacanţa de vară, Centrul Cultural German îşi va începe activitatea culturală  în toamnă tot cu o expoziţie de caricatură: „Zehn Neue in Europa“ („Zece noi ţări în Europa“), care prezintă caricaturi din cele zece ţări care s-au alăturat U.E. în anul 2004, precum şi lucrări ale caricaturistului german Walter Hanel şi ale românului Cristian Dorian Crihana, toate gravitând în jurul temei integrării europene. Expoziţia va fi vernisată la Centrul Cultural German în cadrul festivalului cultural internaţional MitOst 2006, care va avea loc la Timişoara din 13 în 18 septembrie 2006. Stagiunea evenimentelor C.C.G. va continua cu concerte, lecturi publice, vernisaje şi alte interesante propuneri artistice, 
ne-a asigurat directoarea Johanna Holst. De asemeni continuă activităţile educaţionale, de învăţare a limbii germane.
 

Se caută regizor de… Luni
l Rezidenţiat la Green Hours
Teatrul Luni din Bucureşti organizează în cadrul programului „Green Hours 2006 – un spaţiu câştigat”, cofinanţat de Fondul Naţional Cultural, un concurs de rezidenţă pentru un tânăr regizor ne-bucureştean, între 15 august şi 15 septembrie a.c. „Ideea constă în contractarea producţiei unui spectacol de cca o oră, cu o distribuţie de 2-4 actori, în spaţiul clubului Green Hours. Spectacolul va avea premiera în a doua jumătate a lunii septembrie, un număr de minimum 6 reprezentaţii până la sfârşitul anului 2006 şi 10 în anul următor“, precizează coordonatorul de program Marta Bănescu. Competiţia se adresează regizorilor absolvenţi ai ultimilor 5 ani (care nu au montat spectacole în Bucureşti) sau studenţilor din ultimul an  ai unui institut de învăţămînt teatral din afara Bucureştiului. Între… libertăţile garantate esenţiale sunt alegerea textului, a distribuţiei, a modalităţii de „punere în scenă”… în limita unor cheltuieli pentru decor, costume, recuzită, de 1 000 lei noi. Suma maximă prevăzută pentru plata drepturilor autorului textului este de 1 775 lei noi impozabili. Teatrul Luni de la Green Hours asigură câştigătorului şi cheltuielile de chirie, întreţinere, transport, masă etc. Aplicaţia (conţinând textul ales şi caietul de regie) va fi la sediul Teatrului Luni din Bucureşti, Calea Victoriei 120, sau pe email la adresa: greenhours@yahoo.com până cel târziu sâmbătă, 5 august 2006. Câştigătorul rezidenţei va fi anunţat în data de 11 august, precizează directorul executiv Voicu Rădescu.Comentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe AGENDA.ro

Autentificati-va pe AGENDA.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe AGENDA.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou