Reactualizat la:

Regimul alimentar in guta

Regimul alimentar in guta
Guta este o boala cauzata de concentratia exagerat de mare a acidului uric in sange. Cristalele de acid uric se depun in articulatii, ducand la inflamatia dureroasa a acestora. Tratamentul gutei include adoptarea unui regim alimentar specific.

 (1 comentariu)

Rectifica

Dieta persoanelor care sufera de guta trebuie sa contina cat mai putine alimente care pot duce la cresterea si mai mare a concentratiei de acid uric din sange. Din aceasta cauza trebuie redus aportul alimentelor cu un continut mare de baze purinice. Acestea sunt, in principiu, organele animale si carnea, iar dintre bauturi, vinul rosu si berea.

In regimul alimentar din guta, sursa principala de proteine trebuie sa fie laptele si produsele lactate, in loc de carne. S-a constatat ca o dieta bogata in lactate are un efect benefic, deoarece scade concentratia de acid uric din sange.

Bolnavii de guta trebuie sa evite consumul de organe animale (ficat, rinichi, inima, creier etc.) si sa limiteze consumul de carne – de porc, vita, oaie, gasca, vanat etc.

Dintre pesti, unii au o concentratie mare de purine, asa cum sunt sardelele, macroul, heringul, ansoa; carnea acestor pesti trebuie evitata. Ceilalti pesti au o concentratie mai mica de purine si pot fi consumati cu moderatie, la fel ca fructele de mare.

Exista alimente vegetale care contin purine, dar nu intr-o concentratie prea mare, astfel incat consumul lor ocazional nu creste uricemia. Asa sunt: conopida, spanacul, sparanghelul, ciupercile, mazarea, fasolea, ovazul, germenii de grau, paducelul. Si taratele contin purine, asa ca trebuie limitat usor consumul de paine integrala sau se prefera painea alba. Este permis consumul de orez si paste fainoase.

Majoritatea legumelor, aici fiind inclusi morcovi, broccoli, vinetele, contin o concentratie extrem de mica de purine si pot fi consumate fara restrictii de bolnavii de guta. La fel, fructele. Este permis in limite rezonabile consumul de oua; la fel si cel de nuci, alune, migdale, precum si de ceai, cacao si cafea, la fel si consumul de ulei vegetal, sare, condimente, muraturi.

 

Fii reporter www.agenda.ro! Ai fotografiat sau ai filmat ceva iesit din comun? Trimite pozele si filmele la portal@agenda.ro



Comentarii 1

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor

Autentificare



Ti-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe AGENDA.ro

Autentificati-va pe AGENDA.ro:




Ti-ai uitat parola?

Comentati pe AGENDA.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou